• Margriet van Dooren

En de kinderen scheiden mee.....

Vandaag heeft ze haar spreekbeurt in de klas groep 7 bij meneer Henk. Ze kan nog gauw even bij Papa en Mama op de kamer een keertje oefenen. "Mam, wil je even luisteren?" "Tuurlijk meisje", zegt Mama. Dan begint ze: "Ik hou mijn spreekbeurt over scheiden, omdat ik scheiden een leuk onderwerp vind en omdat mijn ouders gaan scheiden".


Met een brok in de keel geeft ze haar dochter complimenten voor haar heldere spreekbeurt. Ze realiseert zich tegelijkertijd dat haar dochter nog helemaal geen idee heeft wat de scheiding voor haar zal betekenen iedere dag. Zelf kijkt ze ook aan tegen een onzekere toekomst. Het proces met de mediator moet nog ingezet worden en ook de verhuizing moet nog helemaal geregeld worden. Ze hoopt dat er maar een einde zal komen aan de conflicten en de onrust. De tranen druppen over haar wangen, als ze haar dochter nakijkt terwijl ze op haar fietsje naar school rijdt......


Wanneer de beslissing om te scheiden is genomen, begint het proces van uit elkaar gaan. Kinderen houden van beide ouders, want ze zijn deel van allebei. Daarom is het zo belangrijk om je te realiseren dat kinderen, hoewel ze zich vaak goed kunnen aanpassen, recht hebben op een eigen beeld van beide ouders.


De band tussen de ouders is het fundament in het leven van de kinderen. Wanneer hun ouders uit elkaar gaan moet bij iedere ouder een nieuw fundament voor het kind ontstaan om zich emotioneel weer veilig te gaan voelen. Maar hoe doe je dat?


Vanaf het moment van scheiden, moeten de ouders alsnog gaan doen wat ze voor de scheiding vaak niet voor elkaar kregen: met elkaar communiceren, overleggen en eens worden.Nieuwe fundamenten bouwen

Niet alleen jouw leven moet weer opnieuw opgebouwd worden, ook het leven van je kind moet opnieuw een fundament krijgen. Ruzie blijven maken is het ergste wat je kinderen kan overkomen..

Samen gescheiden ouders zijn

Hebben jullie ook deze vragen:

- Hoe bouw je samen en toch apart een nieuw leven op?

- Hoe accepteer je dat jullie leven samen niet langer succesvol is?

- Hoe zorg je ervoor dat je met elkaar in gesprek kunt blijven om toch samen ouders voor de kinderen te zijn?

Hebben jullie ook deze wensen:

- Je wil niet meer samen zijn, maar je wil wel er samen voor de kinderen zijn.

- Je wil met je partner kunnen praten, overleggen en beslissingen nemen over alles wat de kinderen aan gaat.

Leer in een driedaagse training hoe je samen ouders kunt zijn en toch gescheiden leven.


Drie-daagse training: Samen gescheiden ouders zijn

6 weergaven0 opmerkingen