Patronen en vormen in de natuur

Patronen en vormen zijn overal om ons heen.  Het begrijpen van natuurpatronen geeft ons veel inzicht in onze eigen "natuur". 

Denk eens aan cirkels, je ziet ze overal in de natuur en ook wij kunnen in een cirkeltje zitten of bijvoorbeeld ons meegesleept voelen in een negatieve spiraal naar beneden. Wat moet je doen als je in een negatieve spiraal naar beneden zit? De natuur kan ons inspireren om de verandering te maken.

Er zijn eigenlijk maar een paar natuurpatronen maar oneindig veel variaties. De creatie van patronen is een gebeurtenis waarbij spanning en groei of spanning en krimp in een proces komt tot vorm. Bijvoorbeeld waterdamp wordt onder invloed van het zonlicht tot wolken gevormd of onder invloed van vorst tot sneeuw of hagel gevormd.

Het golfpatroon zien we bijvoorbeeld ontstaan aan het strand door het bewegen van de zee. Eb en vloed zijn de ritmes waarin de golven het zand bewerken. 

Zo hebben ook wij de ritmes bijvoorbeeld van dag en nacht. We hebben de slaap nodig om overdag "in flow" te kunnen zijn. Alles heeft zijn functie. Tijdens de slaap laden we opnieuw onze energie op.

In de natuur wisselen patronen zich met een oneindige variatie af.

Ook wij hebben afwisseling nodig om goed te kunnen functioneren. Afwisseling van eten, van bewegen, van activiteiten enz. De afwisseling van rust en inspanning is belangrijk. Het in balans zijn van de afwisselende patronen, ritmes en vormen zorgt voor gezondheid in de natuur en ook in onze natuur. 

Als je de Nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan af door hier te klikken op afmelden.
Just in case you do not want to receive my news letter, you can unsubscribe by clicking here.