Magie in perspectief

Magie spreekt tot de verbeelding van mensen. Voor mij is het magisch als ik met behulp van al mijn zintuigen aan kan voelen wat het beste is voor mij en ik mij daardoor gelukkig, succesvol, dynamisch en blij voel, ofwel: MAGISCH. In mijn praktijk help ik mensen om zich "magisch" te gaan voelen. Daarom heet mijn bedrijf B*MAGIC.

Met de technologische en industriële ontwikkeling werd het denken steeds meer bepaald door de ratio en minder door het gevoel. Hierdoor is magie op de achtergrond geraakt. Mensen zien het als verhalen die boeiend, spannend of leuk zijn om naar te luisteren.

Het leven zelf kun je als magisch zien en dan is magie bedoeld als leerweg om onze vermogens als mens te ontwikkelen. In vroeger tijden waren daar veel voorbeelden van.

Magie staat de laatste jaren mede door de boeken en films van Harry Potter in een toegenomen belangstelling. Als je het leuk vindt, kun je hieronder nog verder lezen over hoe ik over magie denk.

Magie van alle tijden.

Magie is van alle tijden en komt overal ter wereld voor. Magie is de kunst van het manipuleren van de werkelijkheid met behulp van speciale objecten, spreuken en rituelen. Dit alles op basis van verborgen krachten. Om maar een paar benamingen van magiërs over de hele wereld te noemen: Druïden bij de Kelten, Wicca’s hier op het Europese vasteland, Kahuna's op Hawaii, Brahmanen in de Vedische cultuur, Voodoo in Haïti, Sjamanen bij de Indianen, Baiga's en Ohja's in India.

 

Magie is symbolisch van aard en heeft een directe relatie met de natuur. Deze samenhang gaat over gelijkheid, ongelijkheid en contact. Bijvoorbeeld een blad met een levervorm heeft geneeskracht voor de lever; als je je hebt gebrand blus je met water en in de voodoo traditie maakte men een figuurtje met iets van een persoon waardoor er door magische bezwering contact is tussen het figuurtje en de persoon. Ook worden vaak talismannen of amuletten gemaakt in deze trand. 

Alchemie is ook een vorm van magie. Merlijn is wellicht de ons meest bekende alchemist. Alchemisten beschermden hun kennis erg goed. Ze ontwierpen complexe geheime talen en tekens om ervoor te zorgen dat hun kennis slechts gedeeld zou worden met mensen die er "klaar" voor waren om deze kennis te ontvangen.

De alchemisten baseerden hun experimenten op de elementen: Aarde, Lucht, Vuur en Water. Zij geloofden dat alles uit een combinatie van deze elementen bestond. Met een juiste bewerking en dosis kon alles omgevormd worden in iets anders. Zoals bijvoorbeeld lood in goud.  

De vier elementen kwamen overal in voor, zo ook in de lichaamssappen. Bij een gezonde mens waren de lichaamssappen in evenwicht. Ziekte was het gevolg van een overschot of tekort in de sappen.

In het onderzoek van de alchimisten zagen ze het zuiveringsproces van bijvoorbeeld water als een metafoor voor het zuiveren van de geest. Het doel van de alchimist was dus niet het zuivere water alleen, maar juist door een verandering in de natuur mee te maken, zelf ook te transformeren naar een hogere staat van zijn.

Hoe kan je nu zelf je leven "magisch" maken? Een belangrijke factor is het je leren verwonderen. Dit heeft vele voordelen. Zolang je je verwondert, hoef je niet te oordelen. Zolang je je verwondert, kun je het wonder zien van alles wat mogelijk is. Ik vind dat magisch.

Magie in perspectief
Als je de Nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan af door hier te klikken op afmelden.
Just in case you do not want to receive my news letter, you can unsubscribe by clicking here.